Teknolji Haberleri - Lcd Tv Sistemleri

 
Ana Sayfa..:: Önceki SayfaSayfayý YenileSonraki Sayfa ::..Sýk Kullanýlanlara Ekle
  Nazar Elektronik ::.. Teknoloji Haberleri ::.. Lcd Tv Sistemleri

10/4/2024 12:13:28 PM

LCD TV - LED TV - PLAZMA TV ONARIMI

LCD – TFT CİHAZLAR

Hazırlayan : TURGAY YILDIRIM -Nazar Elektronik

LCD Monitörlerde Görüntü nasıl oluşur?

LCD Cihazlarda temel prensip basittir; Resim, her biri renk verebilen çok sayıda piksellerden (Cell’lerden) oluşan bir panel sayesinde gerçekleşmektedir. Bu amaçla arka ışık kaynağı olarak kullanılan iki yada daha fazla florasan tüp lambadan veya yeni teknolojik gelişme ile imalatı hız kazanan power led aydınlatma kaynağından gelen ışık kullanılır. Örneğin tek bir pikselin aydınlanması için yapılması gereken şey ışığın geçmesine izin verecek ya da vermeyecek bir kapı veya diyafram koymaktır. LCD cihazlarda bu durum TFT yapısı gurubu ile gerçekleştirmektedir. LCD MONİTÖR LCD nin böyle basit açıklamayla anlatılabilmesine rağmen bunu gerçekleştiren teknoloji, elbette çok karmaşık ve kapsamlı LCD ( Liquid Crystal Display ), sıvı kristal esasına dayalı, düz panel cihazlar için kullanılır. LCD monitörlerde ve televizyonlarda kullanılan sıvı kristal yapıdaki madde ne katı, ne de sıvı diyebileceğimiz bir durumdadır. Bu özelliği sayesinde çok az enerji uygulayarak katı veya sıvı duruma rahatlıkla geçirilebilmektedir ve bu özelliğinden faydalanılarak pikseller aracılığı ile renklerle görüntü elde edilmektedir..





A) Lamba ışık üretir B) TFT LCD sıralamasını ayarlar C) LCD sıralaması gereken ışık miktarını belirler D) Renk Filtresi, renkleri üretir

TFT LCD- SIVI KRİSTAL EKRAN
Arka ışıktan görünen ışın açık TFT hücrelerinden LCD matrise doğru geçer.
Açık veya Kapalı hücre LCD sürücü tarafından kontrol edilir.
Renkfiltresinden geçerek ışının LCD’den aldığı resim bilgilerini ön panele taşır.


LCD TV PANEL YAPISI

1-En ön esnek fiber cam
2-TFT panel
3-Panel kılavuzu
4-İnce film tabaka DBEFD
5-Prizma U
6-Prizma L
7-Difüzör Prizma
8-Difüzör Plaka
9-Arka Kartuş
10-Alt kapak
11-Sürücü kartları
12-Pano uzantıları
13-Esnek şerit kablo

 

 

 

 

 

 

 


LCD Panellerin Özellikleri ve Çalışma Prensibi LCD panellerdeki en büyük özellik, görüntünün elde edilmesinde büyük rol oynayan sıvıkristal yapıdır.

  Sıvı kristal yapıdaki madde ne katı ne de sıvı diyebileceğimiz bir durumda bulunur. Sıvı kristalin bu özelliği sayesinde çok az enerji uygulayarak katı veya sıvı duruma rahatlıkla geçirilebilir. LCD monitörlerde normalde bükümlü nematik tip sıvı kristal kullanılmaktadır. Bu sıvı kristal yapıya elektrik enerjisi uygulandığında bükümler açılır ve kristal moleküler yapı duruş açısını değiştirir. Bu özellik kullanılarak, sıvı kristal kanalın içinden ışığın geçmesine yol verilir. LCD panellerin her bir pikselinde sıvı kristal madde bulunmaktadır ve binlerce pikselden oluşmaktadır. Her pikselde 3 adet renk hücresi (RGB -alt piksel) bulunur. Bu monitörlerin satır ve sütunlarında bulunan piksellerin her biri elektrotlara bağlıdır. Elektrotlar aracılığıyla istenilen renk hücresine elektrik akımı gönderilerek panelde görüntü elde edilir.

TFT LCD : THIN FILM TRANSISTOR LIQUID CRYSTAL DISPLAY TFT

 'Thin Film Transistor'ün kısaltılmışı olup pikselleri aktif olarak denetleyen elementleri tanımlar. Bu sebepten "aktif matris TFT" olarak da adlandırılırlar. Düz ekran kategorisi kendi içinde LCD (likit kristal) panel teknolojisine sahiptir. Işık kaynağı olarak floresan lambalar kullanılmıştır. TFT-LCD olarak adlandırılan bu cihazlar arkadan aydınlatmalı ekranlar sınıfındadır. Işığın TFT ’ deki iletim tekniğinin açıklaması

          Elektrodlar arasına voltaj uygulandığı zaman ışığın durumu                     Elektrodlar arasına voltaj uygulanmadığı zaman ışığın durumu
 

   TFT LCD Ekranda her piksel 3 alt pikselden oluşan hücreler oluşmuştur. Elektrotlar aracılığı ile üç ayrı rengin yoğunluğu belirlenerek istenilen renk elde edilir.

CCFL BACKLIGHT (FLOUERASAN LAMBA)

   LCD ekranlarda kullanılan ve indium-tin oksit le kaplanmış, adres elektrodları döşenmiş iki şeffaf fiber camın arasına yerleştirilen bükümlü nematik tipteki sıvı kristal maddeden oluşmuş noktalar aracılığı ile görüntü elde edilmektedir. Alt fiber camdaki adres tarama hattı elektrodları satırlar için, üst fiber camdaki adres tarama hattı ise sütunlar içindir. Panel yapısına göre (HD-FULL HD) binlerce pikselden oluşur ve her pikselde 3 adet renk hücresi (Altpiksel RGB) bulunur. Her pikselde kullanılan bu sıvı kristal yapıya elektrik enerjisi uygulandığı zaman bükümler şeklinde açılırlar. Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi piksel içindeki yapıda kullanılan polarizörler gelen ışığı kutuplayan elemanlardır. Panelin bu çalışma özelliğinden faydalanılarak arkadan gelen ışığın sıvı kristal kanalın içinden geçmesi sağlanır. Paneldeki satır ve sütunlarda bulunan piksellerin her biri elektrodlara bağlanmıştır. Bu elektrodlar aracılığı ile istenilen pikseldeki renk hücresine elektrik akımı verilerek uygulanan resim görüntüsü panelin ekranında elde edilir.

   Arka aydınlatma olarak bilinen Fluoresan lambadan oluşan ışık kaynağı, TFT (Thin Film Transistör) dilim panellerin arasına uygulanan gerilimin elektrik alan etkisi ile geçirgenlik özelliği değişebilen ve gelen ışığı kutuplayan polarize filtreden geçtikten sonra, Likit kristal hücreler denilen binlerce küçük piksellerden oluşan bu katman gurubundan geçer. Hücreler, ekran boyunca sıra halinde dizilerek piksellerden(ekrandaki küçük noktalardan) ikinci polarize filtre ile geçmesine izin verir. Işığın aracılığıyla bloklardan ve her bir kristalden geçmek suretiyle kristal yapılandırma yöntemiyle ekranda görüntü oluşturulmuş olur. Her hücre veya her altpiksel bir kontrol gerilimi ile ayrı ayrı ele alınabilir. Bu demektir ki, örneğin; 15“ bir LCD monitör ekranda, 1024 x 768 yani2,359 296 adet altpiksel (1024 x 768 x 3) çözünürlüğe sahiptir. Bazen bir veya daha fazla piksel, elektrik akımı verildiği halde mekanizması başarısız olarak tamamen karanlık bir hücre (ölü hücre) ya da "kötü" piksel şeklinde görebiliriz. LCD monitörlerde ölü piksel kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Piksel hata oranı LCD monitörlerde sıfır olmak zorundadır.Monitörlerin tipine göre nokta aralıklarının mesafesi 0.2 mm ile 0,3 mm arasındadır.

   LCD renkli ekranlar, Pasif matris ve Aktif matris olmak üzere iki temel türde yapılmıştır.

   Pasif matris sistemlerde renklerin elde edilmesi; aydınlanacak olan hücrelerin adres hatları taranarak uygulanan gerilime göre hücre renk yoğunluğu belirlenir. Uygulaması kolay olmasına rağmen piksellerin görüntülemedeki cevap verme gecikmesi yüzünden tepkime süresinin kalitesi düşük olur, dolayısı ile tercih sebebi olmamaktadır.

   Aktif matris sistemlerde Thin Film Transistör (TFT) denilen bir yapı kullanılmıştır. İnce film kalınlığında olan bu TFT katmanında bütün piksellerdeki her cell’in arkasında binlerce transistör ve kapasitör kullanılmıştır. Transistör, saydam olan elektrodu sürmekte, kapasitörtör ise, yeni tazeleme sinyali gelene kadar pikselin çalışma gerilimini korumuş olur. Gelen değişikliğe cevap verme süresi hızlı olduğu için görüntü kalitesi yüksektir ve imalatçı firmaların tercih sebebi bir teknoloji seçeneği olmuştur.

   Aktif matris LCD paneller geleneksel CRT ekranlar kadar keskin renkli görüntüler üretirler. Temelde TFT ince film küçük anahtarlama transistörleri ve kapasitörler şeklinde belirlenmiş, üç unsurdan (Cellden) meydana gelen her bir piksel için kırmızı, yeşil ve mavi ışık kaynağının geçiş kontrolunu sağlar. Piksel adresi için, uygun satır ve sütunlarvardır. Bu satır ve sütunlar aracılığı ile TFT transistörler işlemci tarafından gerektiği kadar tetiklenme suretiyle, her cell ayrı ayrı kontrol edilerek bir pikselden istenilen ışık miktarı karışımı elde edilir. Şekilde de görüldüğü üzere tüm satır ve sütunlar ayrı ayrı birer noktada matrix mantığında kesişmektedirler. TFT transistörler tetiklenmedikleri zaman kapalı olduğundan, belirlenen kapasitör bir çalışma içerisinde, piksel siyah olarak görünür. Pikseli kapasitörün çalışma özelliği ile sonraki yenileme döngüsüne kadar aktif olarak tutmak mümkündür. Sütun ve satırlardan LCD panelin kristal yapısı içerisindeki bir cell’e verilen gerilim miktarı çok hassas bir yapıyla kontrol edilir. Thin film transistörlerle kontrol edilen ve sadece yeterince biraz ışık aracılığıyla ön panele geçip görüntü için gerekli noktalardan birini oluşturmuş oluruz. Beyaz ışık ya da geçiş kapısının kapanmasıyla hücre karanlığa bürünür ve sonuç olarak daha hızlı tepki sürelerinin oluşması sağlanır.

(Response time) LCD kullanımında ön ve arka elektrod yüzeyler arasındaki hızlı tepkime süresi sayesinde özellikle çok hareketli görüntülerdeki görüntü kaybı ve bozukluğu ortadan kaldırılmış olur.

TEPKİME SÜRESİ

   Tepkime süresi (Response Time), LCD paneldeki bir pikselin, aktif (siyah) konumdan aktif olmayan (beyaz) konuma geçmesi ve tekrar aktif (siyah) durumuna gitmek üzere, sıvı kristal hücresindeki (piksel) değişiklik için geçen süreye denir..

   Bu tepkime süresi pratik açıdan, piksel hızı anlamına gelir ve ekrandaki resim yenileme ne kadar hızlı değişebilir ise bu geçiş daha güzel bir görüntü izleme zevki meydana getirir.Tepkime süresi çok yavaş ise, oyun ve filmlerde, geçişlerde gölgelenme veya bulanıklık etkilerini daha fazla görmüş oluruz. Bu durum izleyici tarafından istenmeyen bir konudur.

   Tepkime süresi milisaniye ile ölçülür. 5 milisaniye ve üzerindeki süre iyi bir tepkime süresi değildir.8 milisaniye kötü bir tepkime süresidir. Özellikle çocukların gözleri 5 milisaniyenin üzerindeki görüntü geçişlerini, piksellerdeki renk değişikliklerini yakalayabilmektedir. İdeal bir LCD paneli tepkime süresi 2 milisaniye ve altında olmalıdır.

 

..:: LCD MONİTÖR - KAREKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ ::..

ÇÖZÜNÜRLÜK

 Çözünürlük, LCD monitör / Tv. ve plazma paneller de dahil olmak üzere, ekranın fiziksel yapısı olarak panelde kaç piksel olduğunu tanımlar. Yüksek çözünürlükteki ekran, keskin görüntü üretir. Bu fiziksel yapıLCD ekranındaki matrisi oluşturan yatay ve dikey piksel sayısıdır. Ekran çözünürlüğü satır ve sütun olarak ta ifade edilmektedir. Çözünürlükteki tazeleme oranı (Refresh Rate) olan ve Hertz birimiyle ifade edilen, bir saniye içindeki tazeleme frekansı, monitörün özelliklerinin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Monitörlerdeki bu özellikten dolayı satışta tercih sebebi olarak öne çıkar. Bilgisayarın ekran kartının ayarlarından, monitörün desteklemediği bir tazeleme frekansı veya diğer bir deyişle çözünürlük ayarı seçilmişse monitör ekranında görüntü elde edilemeyecektir. Monitörlerin bu ekran çözünürlük özelliği, bilgisayarın ekran tazeleme frekansı ile paralellik göstermesi gerekmektedir. Monitör ve ekran kartı birbirilerini destekliyorsa ve dijital görüntü ara birimi olan DVI bağlantı noktaları varsadaha sağlıklı, temiz bir görüntü için tercih edilmesi daha uygun olur.

Aşağıdaki tabloda bazı LCD monitörler içinde bulunan çözünürlükler, Adres ve Tarama Hatlarının Tanımı görülmektedir ;

14"-15" 1024x768 (XGA)
17"-19" 1280x1024 /SXGA)
20" + 1600x1200 (UXGA)
19" (Widescreen) 1440x900 (WXGA+)
20" (Widescreen) 1680x11050 (WSXGA+
24" (Widescreen) 1920x1200 (WUXGA)
30" (Widescreen) 2560x1600  


Adres ve Tarama Hatlarının Tanımı

Aşağıdaki tabloda bazı LCD Televizyonlar içinde bulunan çözünürlükler görülmektedir ;

* 640 address hattı X 480 tarama hattı = VGA görüntüsü
* 800 address hattı X 600 tarama hattı = SVGA görüntüsü
* 1024 address hattı X 768 tarama hattı = XGA görüntüsü
* 1366 address hattı X 768 tarama hattı = HD görüntüsü
*1920 address hattı X 1080 tarama hattı = Full HD görüntüsü
3840*2160 Ultra-High Definition (UHD) tarama hattı = (UHD) görüntüsü

LCD MONİTÖR - PİKSEL HATALARI

Ölü Piksel Tespiti ve Sıkışmış Piksel

    LCD monitördeki sıkışmış ya da ölü piksel nasıl tespit edilir ve sıkışmış piksel nasıl tamir edilir Bazen LCD ekranlarda kimi piksel düzgün çalışmayabilir ve ekranınızda temizlenemeyen bir leke gibi kalan bozuk pikseller oldukça sinir bozucu olur. Eğer monitörünüz garanti kapsamındaysa monitörü yetkili servise tamire vermenizde fayda var. Ancak, garanti kapsamında değilse, kimi zaman ekranda olması gerekenden farklı bir renkte bir nokta ya da siyah bir nokta görüyorsanız monitörünüzle ilgilenmenin vakti gelmiş demektir.

   İki tür sorunlu piksel vardır. Maalesef ölü pikseller düzeltilemez. Ölü piksel durumunda monitörün panelinin değişmesi gerekir başka da çözümü yoktur. Sıkışmış pikseller ise biraz da şansın yardımı ile tamir edilebilir.

UYARI / DİKKAT !..

AŞAĞIDAKİ YÖNTEMLERİ UYGULARKEN RİSK ALDIĞINIZI UNUTMAYIN

   Yazılım Yöntemi Ekranınızda ölü ya da sıkışmış piksel olup olmadığını tespit etmek için çeşitli yazılımlar kullanabilirsiniz. Sıkışmış pikselleri tamir için de kullanabileceğiniz Rizone Pixel Repair programı sizlere yardımcı olacaktır. Programı Rizone Pixel Repair indir bağlantısından alabilirsiniz.

1. Programı açtıktan sonra tüm ekranı kaplamak için Dead Pixel Locator bölümündeki tüm renklere tıklayarak ekranınızı inceleyin. Eğer ölü ya da sıkışmış bir piksel varsa ekranı kaplayan renkten farklı renkte bir nokta göreceksiniz.

2. Sorunlu pikselin yerini tespit ettikten sonra tespit ettikten sonra Color Mode başlığı altındaki renk modlarından birini tercih edin ve GO! butonuna tıklayın.
 

3. Açılan küçük pencereyi sorunlu pikselin üzerine getirin ve bekleyip pikselin düzelmesi için dua edin çünkü sorunun çözülmesi için şansa da ihtiyacınız var

 

Baskı Yöntemi
Malzemeler: ucu çok da sivri olmayan kalem gibi bir şey (örneğin ucu sivriltilmemiş bir kurşun kalem), yumuşak bir bez

1. Ekranınızı kapatın.

2. Yumuşak bir bezi kullanacağınız objenin ucuna sarın.

3. Sorunlu pikselin üzerine oluşturduğunuz objenin ucuyla bastırın. Ancak başka noktalara bastırmamaya dikkat edin yoksa başka piksellerde de sorun çıkabilir.

4. Baskı uygularken ekranı açın.

5. Baskıyı kesin ve eğer işe yaramışsa pikselin düzeldiğini göreceksiniz.

 

Tıklatma Yöntemi

1. Ekranı açın ve arka plan siyah olacak şekilde ayarlayın.

2. Sivri uçlu olmayan bir kalem alın ve ucuyla sorunlu piksele nazik bir şekilde tıklatmaya başlayın. Başlangıçta ekrana dokunduğunuz noktada kısa süreli hafif bir beyazlık görecek kadar baskı uygulayın.

3. Piksel düzelene kadar 5-10 tıklatma aralıklarla baskıyı artırın.

4. Piksel düzeldikten sonra yazılım adımında bahsedildiği gibi program ile sorunlu piksel var mı yok mu tekrar kontrol edin.

 

Isı Yöntemi
Bu yöntem geniş rengini kaybetmiş ya da kararmış alanlarda özellikle de daha çok notebooklarda işe yaramaktadır. Bu yöntemde notebook uzun süre açık kalacağından ısınmayla ilgili başka problemler yaşama riski olduğunu dikkate alın


 

Manyetik alan etkisi yoktur !...

LCD paneli, resmi ekranda oluşturmak için Tüp (CRT) gibi ışın taraması yapmaz. Bu nedenle manyetik alan etkisi yoktur. Degauss, yani demanyetize problemi yoktur.

 

 

 

 

 

Yeni versiyon LCD cihazlarda geniş seyredebilme açısı vardır.

 

En uygun izleme açısı - uzaklığı

 

 3 X Ekran yüksekliği

 

 Ekran yüksekliğinin Üç katı kadardır.

 

 

 

 

 

 

 

Leke/Gölge (Burn-in) Problemi ;

   Sabit görüntü LCD panel ekranında kalıcı hasarlara neden olabilir. Ekranda hücre yanmalarından dolayı leke bırakabilir. Hareketsiz görüntünün ve ekranın parlaklık seviyesi ve ayrıca hareketsiz görüntünün ekranda kalma süresi,  bu lekenin geçicimi, kalıcımı olacağına etki eden faktörlerdir.

 

   Uzun süreli resimler ekranda hayali bir görüntü takılmasına neden olabileceğinden LCD panelin tamamında veya bir bölümünde sabit görüntünün 2 saatten daha fazla tutulması tavsiye edilmez. Bu görüntü takılmasına ekran yanması da denir. Ekrandaki görüntü takılmalarını engellemek için hareketsiz görüntü ekrandayken parlaklık ve kontrast değerlerinin düşük bir seviyeye ayarlanması uygun olur. Yukarıdaki ekran yanmasından dolayı ekranda oluşan hasar garanti kapsamı dışındadır ve imalatçı firmalar bu durumu kullanım kılavuzlarında ve kataloglarında uyarmaktadırlar.

 

   “Oyunlar da veya bilgisayar da uzun süre durağan resimlerin görüntülenmesi kısmi görüntü izi oluşturabilir. Bu etkiyi önlemek için, durağan görüntüleri görüntülerken ‘parlaklık’ ve ‘kontrast’ derecelerinin azaltılması tavsiye edilir.”
 

KONTRAST ORANI

Kontrast oranı, bütün üretici ve tüketiciler için büyük bir pazarlama aracıdır. Kontrast oranı ekranın en parlak, beyaz valuse ve koyu siyah değerleri arasında karşılaştırmalı bir fark ile ilgilidir. Bir kural ile daha yüksek bir kontrast oranı istenmekle birlikte, daha az yaygın olan alt uç modelleri için 700:1 standardının yanında pek çok uzman, kontrast oranı olarak 1000:1 veya daha iyi bir seviyeyi tavsiye etmektedir. Bazı teknolojiler, biraz abartılı olmakla birlikte dinamik kontrastı  3000:1 ve üzeri kontrast oranları kontrol etme yeteneğine sahiptirler.

 

PARLAKLIK

Parlaklık, LCD monitör ekranının parlak beyazlık ölçüsüdür. Genellikle LCD monitörler, rahat kullanım için çok parlaktır ve üzerindeki ekran (OSD) ayarıyla parlaklığını ayarlayarak kullanılır. Bu durum daha iyi bir kontrast oranı ve karanlık sahneler için yararlı olmaktadır. Fakat yüksek parlaklık iyi bir görüntü elde etmede gri tonları arasında ayrımı yapma zorluğunu getirir.

 

LCD Monitörlerde YAŞAM SÜRESİ

Kullanım yaşam süresi genellikle saat olarak belirtilir. Bilindiği üzere CRT monitörler 15.000 - 25.000 saatler arasında yaşam ömürlerine sahiptiler. Parlaklık oranı ortalama olarak % 50 lerde kullanıldığında arka ışık kaynağı incelenip dikkate alınarak, LCD monitörlerdeki kullanım süreleri, 50,000 saattir diyebiliriz.

 

LCD monitör, devreler halinde bölünebilir.

Bu devrelerin resimleri ile birlikte monitör devre şema ve fonksiyonlarını açıklayacağız.

Önce bağlantı portları hakkında bilgi aktaralım

   HDMI (Yüksek Tanımlı Multimedya Arayüzü) herhangi bir set üstü cihaz (örneğin dijital uydu alıcısı gibi), DVD oynatıcı, A/V alıcı gibi ses ve görüntü kaynağı bir cihaz ile ses veya görüntü monitörü (dijital televizyon cihazı gibi) oynatıcı bir cihaz arasında kullanılan, endüstrinin desteklediği sıkıştırılmamış tümüyle dijital ilk sinyal arayüzüdür.

   HDMI standart, geliştirilmiş(enhanced) ve yüksek tanımlı (high-definition) video sinyalleri ile, tek kablodan çok kanallı dijital ses sinyallerini destekler.

Tüm ATSC HDTV standartlarına ve 8-kanallı dijital audio desteğine ayrıca gelecekteki geliştirmeler ve gerekler için yedek bir bant genişliğine de sahiptir.

HD Televizyonlar halen HDMI‘ ın sahip olduğu 5 Gbps bant genişliğinin 1/2'den az bir kısmını kullanmaktadır. Sahip olduğu yedek kapasite sayesinde HDMI öngörülebilir gelecekte söz konusu olabilecek teknolojik gelişmelere de uyum sağlayabilecektir.
HDMI mevcut 720p, 1080i, 1080p gibi tüm HDTV video formatlarını , 480p gibi EDTV formatlarını NTSC veya PAL gibi standart video formatlarını destekleyebilir.
 

HDMI gerekli kablo performansını belirlemiş ancak en fazla kablo boyunu tanımlamamıştır. Beklenen en uzun kablo boyu 15m dolayındadır.

HDMI Konnektör pin Konfigürasyonu

NO

Fonksiyon

NO

Fonksiyon

1

D2_RX2+

11

D2_RXCLK GND

2

D2_RX2 GND

12

D2_RXCLK

3

D2_RX2-

13

No connection

4

D2_RX1+

14

No connection

5

D2_RX1 GND

15

HDMI_DDC_SCL

6

D2_RX1-

16

HDMI_DDC_SDA

7

D2_RX0+

17

HDMI_DDC_GND

8

D2_RX0 GND

18

HDMI VCC (5V)

9

D2_RX0-

19

Ident_HDMI

10

D2_RXCLK+

20

Common GND

   Veri öğeleri çeşitli şekillerde işlenir ve sunulan kontrol verileri 2 bit, 4 bit ya da paket olarak TMDS kodlayıcı veri veya video verilerini TMDS kanal başına 8 bit. Kaynak olarak kodlar.

HDMI Konnektör Bağlantı Mimarisi

   HDMI bağlantısı gösterildiği gibi üç TMDS arayüz Veri kanalı ve bir tek TMDS kanal TMDS Saati kanalı sürekli olarak çalışan iletilen video piksel oranı. Her döngüsü sırasında TMDS Saati kanalı, her üç TMDS veri kanalları gönderir 10-bitlik bir karakter. Bu 10-bit kelime birkaç birini kullanarak kodlanmış. farklı kodlama teknikleri. Kodlama mantığı giriş akışı, video piksel içerecektir. paket ve kontrol verileri. Paket veri, ses oluşur, yardımcı veri ve ilişkili hata düzeltme kodları.

DVI aslında Digital Display Working Group tarafından analog ve digital arayüzlerin tek konnektörde biraraya getirilmesi amacıyla ortaya konmuş bir spesifikasyondur.

DVI, Transition Minimized Differential Signaling (TMDS) adı verilen bir arayüzü kullanmaktadır. Basitçe tanımlamak gerekirse bir DVI portundan
dijital veri aktaran birimdir. DVI spek’leri en az bir TMDS "linki" öngörür. İkili link ya da iki TDMS kanalı olan DVI spekleri de vardır. Tek linkte üç veri kanalı (RGB) bulunur.

DVI nasıl çalışır ?

   Bir PC’ nin bir görüntü sinyalini nasıl üretip aktardığına bakarak daha iyi anlatabiliriz. Halen bilgisayarın çoğunda LCD ekrana giden bir VGA portu bulunmaktdır. PC’ lerde 0’ lar ve 1’ lerden oluşan digital sinyaller üretir. Oysa tipik bir katot ışınlı CRT resim tüpü sadece analog işaretleri işleyebilmektedir. Bilgisayarın dijital sinyallerini ekranın gerek duyduğu analog sinyallere çevirme işini ekran kartı (VGA bağlantısı) yapmaktadır. Burada DVI ‘nin bir işi yoktur.
   Ancak, çok kişi artık LCD ekranlara geçmeye başladı. LCD ekranların hepsi dijital olmasına karşın halen birçoğunda DVI bağlantısı yoktur. DVI bağlantısı olmadıkça görüntü kalitesi olması mümkün olandan daha kötü olmaktadır. Çünkü bilgisayarda bulunan ekran kartı önce sinyalleri analoğa (VGA) çevirip, LCD ekrana gönderiyor. LCD ekranın da onu alıp yeniden dijitale çevirmesi gerekiyor. Sonuçta bu digitalden analoğa ve analogdan dijitale fazladan yere iki defa yapılan dönüştürme sonucu, mesela “1” “0.935” ya da “1.062” haline dönüşebilir. Çok para verip LCD ekran aldığınız halde görüntünüz daha iyileşmez. İki digital cihazın analog VGA bağlantısı için gereksiz iki A/D – D/A dönüşümü olur.  İşte DVI’nın gereksinimi bu noktada başlıyor. Artık şimdi yeni üretilen ekran kartlarının çoğunda hem DVI hem de VGA portları var. DVI olmayan LCD ekranlar ile DVI olanlar arasındaki görüntü kalitesi farkı düşük çözünürlüklerde çok azdır. Ancak çözünürlük arttıkça kalite farkı birden ortaya çıkmaktadır. DVI buradaki kaybı tümüyle ortadan kaldırmaktadır.
DVI portundan aynı zamanda audio sinyalleride taşınır.

  DLNA Nedir ?    Wireless DLNA, kablosuz TV değildir.

DLNA, bilgisayarda paylaşıma sunulan Resim, Müzik ve Video dosyalarını Televizyonunuzun ekranından gezebilmeye ve izlemeye yarayan protokolün adıdır.Siz TV’den bu işleri gerçekleştirirken bilgisayar başka işler için kullanılabilir.


DLNA Sistemini çalıştırmak için neler gereklidir ?

1-  DLNA fonksiyonunu kablolu olarak kullanmak için:  Modem veya access point, network kablosu gereklidir.

2-  DLNA fonksiyonunu kablosuz kullanmak için:

    a. WIS09ABGN Wireless USB Adaptör (haricen satılır, ürünün kutusundan çıkmaz)

    b. Kablosuz modem veya Kablosuz Erişim Noktası

        Günümüzde birçok evde artık ADSL yaygın olarak kullanıldığından, evde bulunan ADSL modem DLNA fonksiyonunu kullanmak için yeterli olacaktır. DLNA özelliğinin çalışabilmesi için internet bağlantısı gerekmez, modem internete bağlı olmasa bile DLNA özelliği çalışacaktır.

DLNA Nasıl çalışır ?

1) Kablosuz olarak kullanmak için Kablosuz LAN Adaptörü televizyonun USB portuna bağlanır, eğer kablolu kullanılacaksa TV LAN çıkışı modeme network kablosu ile bağlanır.

2) Bilgisayar modeme bağlanır (kablolu veya kablosuz).

3) Televizyonla birlikte gelen PC Share Manager programı bilgisayara yüklenir.

4) PC Share Manager programından paylaşılmak istenen resim, müzik ve video klasörleri paylaşıma açılır.

5)TV menüsünden bilgisayarda paylaşıma açılan klasörler gezilir ve istenilen dosya çalıştırılır.


DLNA Ne değildir ? 

 
DLNA, Bilgisayarın ekranındaki görüntünün aynısını TV ekranına yansıtan bir sistem değildir.

Örneğin: “Bilgisayarınızdaki sunum dosyasını TV ekranında görüntüleyemezsiniz !”

  32" Lcd Tv 

Power, Main Board, Panel(with Inverter)

  40" Lcd Tv 

Power, Main Board, Panel(with Inverter)





Güç Kaynağı (SMPS) PWB


   Şebeke gerilimi AC 220 Volt Güç Kaynağına uygulanır. AC gerilim filtre bobinlerinden geçtikten sonra köprü redresör diyotlarının 2 x AC ayaklarına geldiği multimetre ile test edilir.. Stand-By da iken power devre çıkışından 5 volt üretilir, bu gerilim mutlaka görülmelidir. Bazı cihazların SMPS besleme gerilimleri geri besleme(opto-cuplor)  ile çıkış ON-OFF ve çıkış gerilimi seviye kontrolü yapılmaktadır. Bu tür güç kaynaklarının çıkış gerilimleri ölçülürken 5 volt ve 3.3 volt gözlenir fakat diğer 12 volt ve 24 volt gibi gerilimler söndürülme işlemi yapıldığından görülmezler. Geri besleme devresi yok ise bütün gerilimler aktiftir.

LCD TV. Konnektör Pin Çalışma Gerilimleri


   CRT Tüplü Televizyonlarda dönüşüm olmadan, herhangi bir çözünürlükte resim görüntüleyebilirsiniz fakat, LCD televizyon cihazlarında ölçekleyici bir çeviriciye ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgisayardan gelen görüntüleri LCD televizyonun kabul etmesi ve göstermesi için LCD düz panel ekran üzerinde ölçekleyici IC entegreye ihtiyaç duyulur ve bu işlemi Scalar IC devresi yapar, bu devre çok önemlidir.

 
SCALAR IC - SVPTMPX56 sisteminin uygulanması, önemli avantajları
 
1.
256-pin QFP paketi
  2. İki CVBS ve bir S video, iki HD YPrPb destekler bileşeni veya PC RGB girişi ve bir adet 24-bit dijital giriş portu
 
3. Dijital giriş portu ya biri 24-bit portu olarak, yada iki adet 8 destekten biri 16-bit modunda
 
4. 4 kanal ADC bağlantı noktası.
     
a. HD / SD analog CVBS / Svideo / Komponent video giriş modları için,ve HD D1/D2/D3/D4 modları
     
b. PC RGB giriş modları için. PC oto modu / otomatik saat fazı tespiti.
 
5. LVDS "tek" bağlantı noktası, SXGA çıkış çözünürlüğü destekleyen dahili 1280x1024
 
6. Desteklediği HD YPrPb de-interlace modu ve 3D tarak video modu.
 
7. Picture-in-Picture modu ve Resim-Picture modu desteklenir.
 
8. SCART destek modu

  9 - Built-in iki hareket uyarlamalı de interlacers
10. 4 Resim Ölçekleme Modu

  SCALAR IC - SVPTMPX56 sisteminin önemli avantajları

 

                  NTSC / PAL / SECAM Video Decoder
 

*  Entegre TCD3 NTSC / PAL / SECAM 3D tarak video decoder bir analog TV sinyali alır ve dijital formata dönüştürür. Uygulanan analog TV sinyali, kompozit, S-Video, ya da RF bileşen formatında olabilir.


*  Otomatik Kazanç Kontrolü (AGC) vardır ve bir 10-bit  ADC. girişi ile örneklenmiştir.

*  NTSC, PAL, SECAM, ve tüm ileri modları tanır.

*  Decoder Macrovision, giriş sinyalini algılar ve otomatik olarak tanımlanır.
*  Ayrıca WSS giriş algılama desteği vardır.

*  3D taramasında parlaklık sırasında yüksek çözünürlüklü (Y) ve renklilik (C) ayrılması filtre edilir.

*  Resim bloğu ve PIP bloğu, Analog Front End (AFE) aracılığıyla sinyal ve TV dekoder aracılığıyla işlenir.
*  Televizyon dekoder bir hareket dedektörü ile donatılmıştır. İyi bir resim içeren hareket alanlarını belirlemek zamansal ve uzamsal (2D-filtre) tespiti yapılarak karıştırma işlemi gerçekleştirilir.
*  Tercih edilen video formatından süzülmüş sinyal üretmek için bir ölçekleyici aracılığıyla SVP ™ EX dijital        yakalama portları,, 480i, 480p, 1080i ve 720p desteği, SXGA (1280x1024x60) çözünürlük gerçekleştiriliyor.
*  PIP blok devresi, bir dijital sinyal kabul eder, ve bir tercih yapar Resim Ana blok gibi biçimi. 3D Digital ile donatılmış değildir
*  Comb Filter / TV-decoder, ve basit bir gürültü azaltma devresi vardır.

*  Scalar tüm durumlarda, sinyal ölçekleyici durumundadır.
*  1080i modu altında, SVP ™ EX Bob modu desteği ile
(de-interlace) uyumlu çalışma imkanı sağlar.
*  PC gereksinimleri için, SVP ™ EX SXGA (1280x1024x60p) çıkışına kadar çözünürlüğü destekler.

Ses İşlemcisi, AMPLİFİKATÖR, Hoparlörler  ses devresini oluşturur.

                  Cihazda herhangi bir ses varsa, ses yolu izlemesi;

(Ses sinyali giriş bölümü, ses işlemcisi, amplifikatör ve çıkış hoparlörleridir.)

3D Teknolojisi Nedir ? Nasıl Çalışır ?

 

3D ya da “Stereoskopi”, beynimizin üçüncü bir boyutu nasıl algıladığına yapılmış bir atıftır. Gözlerimiz, birbirleri arasında yaklaşık olarak 50 - 75 mm mesafeye sahiptir, yani her göz dış dünyayı biraz farklı bir açıdan görür. İki taraftaki görüntü, küçük bir farklılık dışında birbirine çok benzer olmalıdır.

 

Birbirinden çok az farklı olan iki görüntü beyne gider, ki bu noktada bu ufak farklılığı dengelemek için çok fazla geometrik işlem gücü gereklidir. İşte iki resim arasındaki bu ufak farklılık, 3D denilen teknolojidir. Yani beynimiz, aynı şeyin iki farklı perspektifini alıp bu iki perspektifi dengelemesiyle gerçekleşmektedir.

 

Günümüz modern 3D teknolojisi de bu işlemi tekrarlamaya çalışmaktadır. Bütün  3D gözlükler ve projektörler, her bir gözün farklı perspektifler ile beslenmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Evet, bir bakıma kolaydır. Beynin iki farklı görüntü arasındaki perspektif farkını algılaması, matematik ve geometri sayesinde tüm açıları algılayıp görüntüleri eşitlemesi çok kolay. Zor olan şey ise, bütün bunları kamera ile yapmak ve görüntüyü katletmeden her bir göz için farklı görüntüleri sağlamaktır.

 

 

 

 


3D’nin altında yatan mantık aslen çok basittir. İnsan, iki gözü ile aldığı görüntüyü beyninde birleştirerek ideal görüntüyü elde eder. 3D neticede bakılan objelerin derinlik hislerinin de algılanmasıdır. İdeal 3D görüntü özel yapılmış 3D gözlükleri ile izlenilebilir. Sinemalarda verilen 3D gözlükleri basit bir yapıyla imal edilmişlerdir.

CCFL  İNVERTERLER; Anakarttan aldığı besleme gerilimini LCD panel arkasındaki floresanın ışıyabileceği yüksek voltaj seviyesine yükselten (AC 400 - AC 1600V) ve anakarttan aldığı komutlara göre LCD ışığının açma-kapama ve ışık şiddeti, uyku modu gibi özelliklerini düzenleyen, LCD kapak içerisinde genellikle LCD’ nin alt yada üst kısmına yatay döşenmiş pozisyonda bulunan elektronik devredir.


 

PWM  Pulse-width modulation (PWM, Darbe genişlik modülasyonu) ;

Üretilecek olan darbelerin, genişliklerini kontrol ederek, çıkışta üretilmek istenen analog elektriksel değerin veya sinyalin elde edilmesi tekniğidir. Üretilen kare dalga darbe sinyallerinin genişliklerinin oratalaması, çıkışta üretilecek olan analog değerin elde edilmesini sağlar. PWM’in en önemli avantajlarından birisi sayılsal’dan analog’a dönüştürme işlemini oldukça basit bir yapı ile sağlamasıdır.
Burada darbe genişlik sinyali değiştiğinde, lambanın ışık şiddeti de değişecektir. PWM ile üretilebilecek olan çeşitli oranlar aşağıda verilmiştir. Bu sayede mikro denetleyici tarafından kontrol edilen basit bir analog sistem elde edilmiş olur.

Elbette üretilen siyalin frekansıda göz ardı edilmemelidir. Çok düşük bir frekans ile üretilen darbe sinyalleri ve bunlarla kontrol edilen bir lambada, lambanın yanma ve sönme zamanları hissedilebilecektir. Bu durum size ışığın şiddetinin değişikliğinden daha çok, titreme şeklinde görünecektir.

Bunu engellemek için anahtarlama frekansı yükseltilmelidir. Genellikle uygulamalarda, 1kHz – 200kHz arasındaki frekanslarda çalışılır. LCD flouresan devrelerinde frekans yüksektir ve titreme hissedilemez.

 

 

 


İnverter Devre Şeması


FAN7310 IC CCFL trafonun özelliklerine bağlı olarak 30kHz ile 250kHz arasında bir faz kayma kontrolü yapılmaktadır.
 

NO

İSİM

AÇIKLAMA

NO

İSİM

AÇIKLAMA

1

OLP

AÇIK LAMBA KORUMASI

11

BCT

KAPASİTİF IŞIK PATLAMA ZAMANLAMASI

2

OLR

AÇIK LAMBA YÖNETİCİSİ

12

RT

REZİSTANS ZAMANLAMA

3

ENA

GİRİŞ KONTÇ (On-off) 0,7V-

13

CT

KAPASİTİF ZAMANLAMA

4

S_S

YUMUŞAK START

14

OUTD

N KANAL MOSTET SÜRÜCÜ ÇIKIŞI

5

GND

ANALOG ŞASE

15

OUTC

P KANAL MOSFET SÜRÜCÜ ÇIKIŞI

6

REF

REFERANS VOLTAJI (2V5)

16

PGND

POWER ŞASE

7

ADIM

ANALOG IŞIK KONT. GİRİŞİ (0-5V)

17

VIN

POWER GERİLİM GİRİŞİ

8

BDIM

IŞIK AYAR GİRİŞİ

18

OUTA

P KANAL MOSFET ÇIK.SÜRÜCÜ KISMA

9

EA IN

HATA AMP. GİRİŞ (Trafo Koruması)

19

OUTB

N KANAL MOSFET ÇIK.SÜRÜCÜ KISMA

10

EA OUT

HATA AMP. ÇIKIŞI

20

SYNC

SENKRONİZASYON GİRİŞİ

FAN7310 IC ile CCFL Lambalarını sürmek için tam köprü gelişmiş faz denetimi kullanılmıştır. Her iki sürücü ayakları arasındaki fark hemen hemen sıfırdır. IC çıkış sürücüleri 4 adet Mosfeti tetiklemektedir. Mosfetler değişik zamanlarda iletime geçerler. Her iki grup mosfetler yarım köprü şeklinde sürülürler.

 

 
Lcd Tv - Led Tv Onarımlarımız TECRÜBELİ kadromuz tarafından Yapılmaktadır...                 www.nazarelektronik.com.tr  -   Turgay YILDIRIM

Tasarim ve Hosting: Aydın Özgür

web counter